7 Onweerstaanbare Innerlijke Overtuigingen om niet te erkennen dat je Hoogbegaafd bent.

Het antwoord van een van mijn community-leden op de vraag ‘Waar ligt je behoefte op het gebied van hoogbegaafdheid en jezelf’? Deze vraag stelde ik omdat het 6-14 maart de week van hoogbegaafdheid is en ik een evenement wil aanbieden voor alle hoogbegaafde volwassenen met de uitnodiging om jezelf nog te ontdekken en te leren begrijpen. En zo een evenement wil ik niet zomaar zelf bedenken en aanbieden, maar wil ik inrichten op wat jij/jullie echt nodig hebben. Waar de echte behoefte ligt, wat altijd te maken heeft met jouw grootste pijn en diepste verlangen. Met jou dus.

En dit antwoord greep me aan, omdat ik direct tussen de regels doorlas dat het alles te maken heeft met je eigen zichtbaarheid en bestaansrecht. Dat je mogelijk door je eigen omgeving niet erkend word, en enorm stoeit daardoor met jezelf erkennen. Je plekje in jouw leven niet kan innemen. En in mijn beleving en optiek kan er NIETS, maar dan ook NIETS, zijn wat afbreuk mag doen aan jouw bestaansrecht en erkenning voor wie jij bent. Wat jou mag en kan tegenhouden om niet volledig in je leven te gaan staan en jezelf te laten zien. 

Toch weet ik dat er heel wat innerlijke, bijna onweerstaanbare, overtuigingen zijn die jou überhaupt constant in twijfel brengen over je eigen bestaansrecht als hoogbegaafde volwassene. 

En helaas voor jou, bepalen deze onweerstaanbare innerlijke overtuigingen in hoeverre jij je plek opeist voor jezelf in jouw leven. Leer ze herkennen, en leer ze te veranderen! Ontdekt jezelf ook in mijn community als jij daar aan toe bent.

Voor nu, herken je er vooral eerst in; 

7 Onweerstaanbare Innerlijke Overtuigingen om niet te erkennen dat je Hoogbegaafd bent;

 1. Ik heb nog nooit een test gedaan. Dus kan ik niet zomaar zeggen of vinden dat ik hoogbegaafd bent. Een test is een momentopname….het is een test…het is niet een compleet beeld en overzicht van wie jij werkelijk bent. Het geeft een cijfer, het geeft scores, het geeft een kader. Het geeft niet weer in hoeverre jij de hoogbegaafdheid zijnskenmerken ervaart en beleeft. Het geeft niet weer hoe die bij jouw aanwezig zijn, in welke mate, en hoe jij ermee stoeit. 
 2. Ik ben niet slim genoeg. Laatst zei iemand; als een hoogbegaafde overtuigt is van zijn eigen intelligentie, dan is hij/zij waarschijnlijk niet hoogbegaafd. Het is een ongelofelijke misvatting dat je je als hoogbegaafde enorm slim voelt. Dat er een direct zichtbare en voelbare meetstaf is van jouw intelligentie. De hoge IQ zegt voornamelijk wat over je leercapaciteiten MITS deze goed ontwikkeld zijn en echt gericht zijn op jouw leervaardigheden en -vermogen. En juist deze laatste is vaak helemaal niet goed ontwikkeld. “Leren leren” is vaak een vaardigheid die er niet is bij hoogbegaafden. 
 3. Ik heb geen grote prestaties of hoge resultaten op mijn naam. Ken je Scorpion? (Netflix) Dit is een serie over Uitzonder Begaafden die behoorlijke prestaties en resultaten kunnen behalen. Als ik daarnaar kijk heb ik het gevoel altijd niks voor te stellen. Wat ik bedoel te zeggen, is dat we vaak gaan meten aan de hand van wat je dan presteert op welke grootste resultaten je op je naam hebt staan. We kijken dus naar de mate van behaalde successen en het liefst die die extreem zijn. En hebben we dit niet, dan gaan we twijfelen aan onszelf en of we dan wel zo slim zijn.
 4. Ik heb geen of weinig diploma’s. Niet 1, Niet 2, Niet 3 maar echt tig keer heb ik deze gehoord; ik kan niet hoogbegaafd zijn want ik heb geen diploma’s of kwam niet verder dan MBO. Een diploma geeft geen enkele toegevoegde waarde aan het wel/niet hoogbegaafd zijn. Het later eerder wel zien of je je weg binnen het onderwijssysteem kon vinden en je executive functies getraind waren. 
 5. Ik voel me dom, dus kan ik niet hoogbegaafd zijn. Het voel van dom zijn komt vaak van de ervaring dat je niet begrepen wordt. Dat men je gedachten niet kan volgen of je beredeneringen. Je hebt dus vaak ervaren dat je geen aansluiting had, men letterlijk zei “ik volg je niet” of “ik begrijp je niet”, of zelfs dat men niet kon zien wat jij wel kon voorzien. Je conclusie; ik ben dom.
 6. Ik lijk niet op andere hoogbegaafden. Het is al lastig om überhaupt te begrijpen wat hoogbegaafdheid is, en begrijpen waarom jij dat zou zijn. We hebben behoefte aan bevestiging. Vergelijking. De kunst afkijken. Zeker als je er op volwassen leeftijd achterkomt, wat het echt veel moeilijker en complexer maakt, heb je graag een voorbeeld. En dan vind je je voorbeeld, en floreert die hoogbegaafde volledig. Die staat in zijn kracht, heeft alles in het leven in handen, de juiste balans, en ontwikkeld zich op een razend tempo. En dan voel jij je weer zo anders…zo niet als die persoon…en bevestig je je innerlijke overtuiging; ik ben niet als die ander, ik kan het niet zijn dan. Ik zie het ook bij mijn eigen kinderen, die kunnen flinke struggles hebben. En zo ken ik hoogbegaafde kinderen die perfect op hun plek zitten en doorstromen in het onderwijs…Hoe dan denk ik vaak. En het mooie antwoord van onze specialist luidde; Hoe hoogbegaafder, hoe vaker het juist van binnen misgaat en we dit vastlopen/vastzitten tegenkomen. 
 7. Het is maar een naam, een stempel, waarmee je aandacht vraagt.  Als je maar vaak genoeg het antwoord hebt gehad’ iedereen is anders’…ga je het geloven. Ga je geloven dat het gewoon weer een stempel is waarmee men aandacht wilt opeisen. Dat het iets is waar jij niet voor uit mag komen, waar je niet hulp voor mag vragen, waar je niet om gezien mag worden (want je zou b.v. te hoog van de toren willen blazen). En aangezien iedereen ‘anders’ is, en iedereen zich aan te passen heeft en te leren heeft hoe je je moet opstellen hierin, binnen het systeem moet passen, zal ook jij dat moeten. Dus je bent niet anders dan de rest. Jij bent niet hoogbegaafd.

Zó, en…hoeveel herkenning heb je nu?! Check het nog eens, 7 Onweerstaanbare Innerlijke Overtuigingen;

 1. Ik heb nog nooit een test gedaan.
 2. Ik ben niet slim genoeg.
 3. Ik heb geen grote prestaties of hoge resultaten op mijn naam.
 4. Ik heb geen of weinig diploma’s.
 5. Ik voel me dom, dus kan ik niet hoogbegaafd zijn. 
 6. Ik lijk niet op andere hoogbegaafden.
 7. Het is maar een naam, een stempel, waarmee je aandacht vraagt. 

Probeer je nog steeds je kop in het zand te steken en je eigen bestaansrecht te ontkrachten? Erkenning begint niet bij jou buitenwereld, maar in jou! Hiervoor helpt ‘herkenning’ enorm, net zoals contact met gelijkgestemden die deze struggles door en door kennen. En omdat ik zelf enorm van herkenning hou, wil ik nu jouw herkenning horen! 

Noem jouw herkenningspunten in de comments, over jezelf of over Hoogbegaafdheid.

Ik geloof heilig in het principe van “eerst geven”, en om deze intentie kracht bij te zetten, geef ik iedereen die antwoord geeft in de comments op bovenstaande vraag directe toegang tot mijn evenementen die ik volgende week ga houden. Jij kan dan als eerste kiezen waaraan je mee wilt doen.

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

Warme groet, Riejanneke

11 Replies to “7 Onweerstaanbare Innerlijke Overtuigingen om niet te erkennen dat je Hoogbegaafd bent.”

 1. Pfff ben hier noodgedwongen momenteel mee bezug: ots voor de kinderen omdat zij niet met ons eens zijn dat we slimme kids hebben en we ze overschatten en dus niet goed op kunnen voeden… ( ik ben volgens een gebiedsteammedewerker zwakbegaafd….)

  Maar goed, alle 7 kloppen hier!

  1. Wat heftig om te lezen… hoe komen ze bij de stempel ‘zwakbegaafd’? Je hebt me gevonden in de FB groep, dus ik neem aan dat je zelf een vermoeden hebt van juist hoogbegaafd of zie ik dat verkeerd? Mocht je LinkedIN hebben, dan kan ik je zeker aanraden om ook mijn andere blogs daar op te zoeken.
   Check je email trouwens 😉

   Warme groet en sterkte

 2. Hoi,
  ik herken er ook 6 van de 7….
  Deze post roept ook meteen veel onzekerheid op.
  Moet ik wel reageren, want ik kan niet hb zijn want (1,2,3,4,5,6)

  1. En zo is de vicieuze cirkel rond…echt waar..ik doe precies hetzelfde..zelfs elke kaar als ik een stap zet om het nog meer te manifesteren wordt mijn twijfel over mijn eigen HB zoveel groter even weer..en dan ga je bevestiging zoeken en vaak vind je hem wel (heel vermoeiend!)

   Thanks for sharing Femke! En check je email 😉

 3. Ik herken de punten 1,2,3,5,6,7 volledig. Ik heb wel netjes mijn diploma middelbare school en HBO, maar door faalangst hou ik me zelf tegen wat betreft bijscholing. Ik vind veel interessant, maar zodra er een toets aan te pas komt blijf ik twijfelen of ik dat wel kan.

  1. Enig idee wat dat zal zijn dat juist een toetsing jou lam legt? Fijn dat je dit wilt delen, dank je wel! Check je email 😉

   1. Grotendeels faalangst. Ik ben dan bang dat ik de toets niet haal en voel me dan dom, omdat ik het niet in 1x haal. Dat geeft mij dan weer de ‘bevestiging’ dat ik het niet kan, andere (veel) beter/slimmer zijn dan ik enz. It’s all in my head, I know, maar ik kan die gedachte maar moeilijk stoppen. Ik ben me er tegenwoordig wel van bewust. Dat helpt wel om mezelf af en toe een schop onder de kont te geven en me niet te laten leiden door dit soort gevoelens.

 4. Zo goed als nooit kom ik iemand tegen die zegt hoogbegaafd te zijn, terwijl het me er dik bovenop ligt dat ze dat niet zijn. Ook andere hoogbegaafden die ik gesproken heb komen dit zowat niet tegen. En de enige uitzondering waaraan ik denk waren zich volgens mij ook goed bewust dat dit niet het volk was waartoe ze behoorden. Wat ik wel vaak tegenkom is dat mensen denken dat zij (of hun vrienden) bijzonder intelligent zijn en dat dat zwaar tegenvalt.

  Van niet-hoogbegaafden hoor ik vaker dat het een labeltje is om cool mee te doen. Een erg domme conclusie als je het mij vraagt, want mensen die zichzelf hoogbegaafd noemen lopen het minst rond alsof ze zichzelf zo cool vinden.

  Van hoogbegaafden hoor ik dat het labeltje niet zo belangrijk is. Ondankbaar vind ik dat, want dankzij dat labeltje begon een heleboel duidelijk te worden waarom het levenspad zo moeizaam verliep.

  1. Aan het eind zeg je het zo spot on Reza; Het willen begrijpen, begint bij jezelf begrijpen! Voor mij staat het echt voorop…’master yourself=master your life’. Dank je wel voor je fijne antwoord! Check je email 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *