7 Universele Misvattingen die elke Hoogbegaafde te horen krijgt

Mijn grootste frustratie en pijn….Niet begrepen worden

Mijn diepste verlangen….Begrepen worden”

“Mijn geheime verlangen….Normaal zijn

Na 200x deze antwoorden te hebben ontvangen van elke Hoogbegaafde die mee wou doen aan mijn interview en/of die antwoord geeft op deze standaard vragen als je in mijn community wilt toetreden….Durf ik wel te zeggen dat dit de Universele nr 1 is van het diepste verlangen en ook de nr 1 van de grootste frustratie en pijn van elke Hoogbegaafde;

Verlangen nr 1: Begrepen worden

Frustratie/Pijn nr 1: Onbegrepen worden 

En het geheime verlangen zegt eigenlijk hoe ze zich dan denken te kunnen voelen; ‘normaal’. Of zoals ze het in de interviews ook zo mooi zeiden, wanneer ze ontdekten dat ze vermoedelijk hoogbegaafd zijn: ‘Dat het niet aan mij ligt, Dat ik niet gek ben’.

Dit ontstaat niet zomaar. Dit komt niet zomaar uit de lucht vallen bij elke hoogbegaafde en wordt daarmee de waarheid. En toch is het de waarheid waarmee vele te maken krijgen en/of hebben en die zeker bepaalt of we het zelfs maar überhaupt kunnen hebben over “Hoogbegaafdheid” in het algemeen.

Laat ik hem er maar gelijk inkoppen, want de eerste misvatting die juist de hoogbegaafde vaak zelf heeft, is; maar ik ben helemaal geen Einstein…. Waarmee ze willen zeggen; ik ben helemaal niet zo slim. Helaas wordt hier dan alleen maar gekeken naar het gevalletje “De intelligentie van Einstein”, en helemaal niet naar al zijn eigenaardigheden.  Hij:

 • Haatte sokken, en droeg ze nooit.
 • Haatte het geknipt te worden, gebeurde dus ook niet meer
 • Hield totaal niet van aandacht 

(bovenstaande punten…iets met HSP/Hooggevoelig..)

 • Is eerst niet toegelaten tot de Universiteit, omdat hij behalve op Natuur- en Wiskunde voor alle examens zakte. 
 • Hij daarom een jaar terug naar school moest.
 • en won NIET de Nobelprijs voor zijn relativiteitstheorie.

I rest my case….Hoogbegaafdheid is dus zoveel meer dan alleen Intelligentie. Ja, je IQ is hoog, maar of je slim bent omdat je je IQ daarvoor hebt kunnen gebruiken is maar de vraag. En toch gaat men er vaak vanuit dat daar hoogbegaafdheid om draait. In eerste instantie dus of je een Einstein bent.

En laten we dan ook gelijk de 7 Universele Misvattingen pakken die elke Hoogbegaafde te horen krijgt:

 1. Jij bent dus slim. Nee dus. Je hebt een hoge IQ maar of je slim bent heeft alles te maken met of je de mogelijkheid hebt gehad om te leren leren. Uitgedaagd te worden. Op je eigen tempo/denkwijze/leerwijze etc. Of je de juiste begeleiding hebt gekregen in het “anders zijn”. Of je kon ontdekken waar jij “aan” van gaat. 
 2. Jij weet het dan wel. Tja, je hebt een hoog IQ dus dan gaat men er snel vanuit dat je het wel weet. Alsof het zomaar uit de lucht komt vallen. Je zou opeens een wandelende encyclopedie zijn. (Vaak triggert dit juist het “dom zijn” gevoel…je weet het immers niet)
 3. Jij kan toch makkelijk alles. Einstein zakte voor alle examens behalve natuur- en wiskunde. Hij moest terug naar school. Hij kon dus niet alles net zo makkelijk leren of doen en had meer leerbegeleiding nodig.
 4. Jou hoef ik niks uit te leggen toch. Hoezo heb jij instructies nodig? Of simpele begeleiding bij bepaalde taken. Je kan toch zo goed denken, dit kan je dan toch ook zelf uit denken of bedenken? Waar je op sommige terreinen ongelooflijk makkelijk nieuwe verbindingen maakt en leert, heb je op andere vlakken soms juist echt uitleg nodig. Niemand kan zonder instructies.
 5. Jij hoeft geen moeite te doen om te leren. Als je altijd weinig moeite hebt hoeven doen voor schoolse vakken, of nieuwe expertise in je vakgebied, of je studie…dan denkt men snel dat je überhaupt nooit moeite hoeft te doen om te leren. Alles komt je immers aanwaaien en schud je zo even uit je mouw. Toch is het vaak zo dat er juist op bv executieve vaardigheden en automatiseren hartstikke veel moeite gedaan moet worden om te leren. Of überhaupt het ‘leren leren’. Maar gezien alles je zo makkelijk af lijkt te gaan snapt men niet goed dat je dan met iets anders echt moeite kan hebben. Vaak laat je dat niet zien uit faalangst en perfectionisme, en ben je er een kei in geworden om dat te omzeilen of ontwijken.
 6. Jij vindt alles leuk. De kleuter die hoopt in de kleuterklas te gaan leren lezen, de juf die denkt het kind meer uitdaging te kunnen bieden met een “moeilijke puzzel”, ervan uitgaande dat het kind wat ‘meer’ kan dus alles leuk vindt wat hij voorgeschoteld krijgt en waarvan de ander denkt het dat ‘uitdagend’ is. Of het kind in de bovenbouw wat naar een plusklas gaat om chinees te leren omdat we allemaal graag cognitief uitgedaagd zouden willen worden. En tegelijkertijd is dit een lastige, omdat vele hoogbegaafden echt veel leuk kunnen vinden. Vaak ligt dit niet zozeer in ‘alles leuk vinden’, maar in graag constant ‘nieuwe dingen willen leren’. Echter is het heel belangrijk om dit echt te doen op waar je uitdaging en passie ligt, zodat het diepe intense voldoening en bevrediging kan geven en niet voelt als ‘weer een trucje geleerd’.
 7. Jij hebt nooit hulp nodig. Wanneer je overal zo doorheen komt, je sociaal wenselijk aanpast en geleerd hebt je overal aan te passen en in te schikken, zal je erg snel gezien worden als een sterk iemand. Door je hoge behoefte aan autonomie en hoge zelfreflectie, je sterke verantwoordelijkheidsgevoel houdt je dit ook zelf in stand. Je hebt dingen snel door en het lijkt dan ook dat je niet veel hulp nodig hebt om iets te begrijpen en/of jezelf verder te kunnen helpen (je eigen regie is enorm vaak). Hierdoor wordt al snel aangenomen dat je geen hulp nodig hebt. Echter ben je van binnen vaak gebroken doordat je je constant aanpast en inschikt. Doordat je zo vaak vastloopt en het gevoel te hebben niet begrepen te worden. Anders te zijn. En dit houdt je voor jezelf. Want je voelt je al anders en je wilt erbij horen. Al ben je hoogbegaafd, en daadwerkelijk anders bedraad en dus ‘anders, je blijft mens. Ook jij mag hulp hebben.

Deze thema’s komen elke keer terug. Bij mij, als bij mijn cliënten en community leden. Zeker als je al je hele leven hoogbegaafd bent maar dit pas weet op volwassen leeftijd. Dan heeft het al flinke impact op je gehad. 

Mag ik je direct 1 advies geven? Begin op te houden met denken dat je een Einstein moet zijn. Ik denk dat Einstein zich zo geweldig heeft kunnen ontwikkelen omdat hij trouw is geweest aan wie hij echt is. Hoe hij echt wilt zijn. Met alle eigenaardigheden erbij. Ontdek wat hoogbegaafdheid voor jou werkelijk betekent, en niet voor je omgeving en hoe zij dit bezien.

Goed. Enough. Beladen genoeg zo!

Deel eens welke misvatting jij als de beste kent?

Ik geloof heilig in het principe van “eerst geven”, en om deze intentie kracht bij te zetten, geef ik iedereen die antwoord geeft op bovenstaande vraag in de comments de toegang tot mijn Masterclass Briljant Begaafd in Balans. De Masterclass die je antwoord geeft op de grootste frustratie/pijn en hoe die op te lossen, als hoe je je diepste verlangen van het begrepen worden waar kan maken!

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

Met gelijkgestemden zijn en mij ondertussen al leren kennen? Check dan mijn besloten community! 

En wil je aub deze blog met jouw relaties hier op LinkedIn delen? Of tag diegene waarvoor jij denkt dat het waardevol is. Dat waardeer ik enorm en alvast enorm bedankt!

Ik hoop je gauw te ontmoeten.

Warme groet,

Riejanneke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *