7 Verklaringen waarom Hoogbegaafden de ultieme teachers voor controlefreak spelen zijn.

De titel klinkt grappig, niet dan? Laat ik direct je uit die waan helpen…Ik ga je meenemen in de treurigheid ervan en de ongekende verdriet en pijn die er vaak juist ten grondslag aan ligt. Eentje die zelfs zo ingebakken zit bij de meeste hoogbegaafden dat ze het zelf helemaal niet door hebben, en dankzij geweldige vermijdings- & ontwijkingstactieken hier ook niet zo snel bij kunnen komen of zelf bewust van zijn. 

Waarom ik dit nu zo belangrijk vind en zo pijnlijk en haarscherp zichtbaar maak? Omdat ik keer op keer tegenkom en ontdek in mijn coaching & training dat het volledig, maar dan ook echt VOLLEDIG, de persoon afbreekt. De persoon heeft zich zo verschrikkelijk tot in de vezels van zijn ZIJN aangepast, dat die zichzelf volledig verloren is geraakt. 

In mijn traject “Step-Up; the life you deserve” leer ik ze voorzichtig weer verbinding te maken met zichzelf, en de uitwerkingen en effecten zijn keer op keer immens. Er gebeurt zo intens veel met ze, dat het mij elke keer weer diep en hard van binnen raakt. 

Dit gun ik echt niemand, en met veel liefde, vuur en passie zet ik dan ook echt mijn missie voort om vele hoogbegaafde volwassenen te mogen bereiken en zichzelf te leren herkennen, ontdekken en erkennen. Dat is mijn voornaamste reden waarom ik dit hier schrijf en publiceer.

Maar ik wordt niet alleen geraakt door de ander…ik ga zelf ook nog regelmatig er diep doorheen. En dit zit zo diep ingesleten, dat ik ook iemand nodig heb die mij kan aflezen. Die voelt en ziet dat ik iets bij mij draag zonder dat ik het zelf doorheb omdat ik de volledige controle opeis. Zij geeft mij de kans en de mogelijkheid om de reis naar binnen te maken, de controle even los te laten en te verliezen, en me te verbinden met mijn werkelijke behoefte en verlangen. Mezelf te zien en te horen. Me begrepen te voelen. En dit doet pijn, geloof me, want je ontdekt waar jij vroeger geraakt bent, of zelfs afgewezen op je anders zijn. Op je zijnskenmerken. Wat voor jou voelt als je bestaansrecht. 

Tja, ik denk dat je nu mijn toon en intentie wel begrijpt?

Dus laat mij je de 7 dieptrieste en pijnlijke verklaringen geven waarom hoogbegaafden de ultieme teachers voor controlefreak spelen zijn;

 1. Controle hebben over wat je zegt….zodat je zeker weet dat de ander je wel kan begrijpen en je niet te horen krijgt dat ze je niet meer volgen of snappen waar je heen gaat.
 2. Controle hebben over wat je denkt…Veel verbanden kunnen leggen, sterk analytisch vermogen, grenzeloos denken, grote creativiteit in denken…Maar als je hier niet in erkent bent, of zelfs afgerekend, dan durf je hier niet meer aan toe te geven…je zet jezelf “uit” uit bescherming.
 3. Controle hebben over wat je voelt. Intens voelen, rijkgeschakeerd zijn, Hoogsensitief..het is een onderdeel van jou. De impact van al die emoties, en zeker als je niet geleerd hebt hoe hiermee om te gaan, zijn enorm. Alles is “TE’ bij je… heb je vaak gehoord. Je vertrouwt je eigen gevoel niet meer, en al helemaal als je daarmee het gevoel hebt de controle over jezelf te verliezen waardoor de ander jou kan afwijzen. 
 4. Controle hebben over waar je geraakt kan worden…. Je bepaalt letterlijk wanneer je wel of niet geraakt mag en kan worden. Niks werkt meer natuurlijk, en gaat volledig gekanaliseerd zodat je altijd weet wat je kan gebeuren of overkomen.
 5. Controle hebben over of je afgewezen kan worden. In welke situatie jij wat deelt en hoe je het zegt…kan volledig afhankelijk zijn van je analyse of je daar afgewezen op kan worden. Je bepaalt en besluit volledig afhankelijk daarvan. Eerdere ervaringen hebben geleerd…
 6. Controle hebben over wat je lichaam aangeeft. De verbinding met je lijf is ondergeschikt aan die van je hoofd en diens krachtige denken. Met andere woorden, je bepaalt precies wat je wel of niet voelt waardoor de meeste helemaal niet meer door hebben welke signalen het lijf allemaal afgeeft. 
 7. Controle om een schijngevoel van veiligheid te hebben. Om die ongelooflijke onveiligheidsgevoel uit de weg te gaan. Te voorkomen. De onveiligheid die je vaak voelt in jezelf, omdat je zo anders bent dan die ander dat je niet durft te vertrouwen op jezelf, je ermee te verbinden. Onveiligheid in jouw leefwereld, omdat je niet begrepen wordt. 

In dit geval mag je dus wel concluderen dat het zijn van een controlefreak als je hoogbegaafd bent je grootste vijand is.

Het is ontstaan uit een noodgedwongen kwaad, en heeft niks te maken met je echte onderliggende behoefte en verlangen. En ook hier geld helaas, ‘van kwaad tot erger’… wat ik dus precies terugzie in mijn traject; mooie intense, complexe en gedreven mensen die volledig afgebroken zijn geraakt en zichzelf verloren hebben.

Samenvattend, wil je controle hebben als hoogbegaafde over:

 1. Wat je zegt om begrepen te worden
 2. Wat je denkt zodat je jezelf “uit” kan zetten
 3. Wat je voelt, zodat je jezelf niet verliest in TE zijn
 4. Waar je geraakt mag/kan worden
 5. Waar/wanneer je afgewezen kan worden
 6. Wat je lichaam aangeeft zodat je niet hoeft te luisteren en te verbinden
 7. Om een schijnveiligheid te creëren.

Ik, de mensen in mijn traject, en jij!… zijn niet alleen. Een feest van herkenning zoals ontstaat in mijn groepen kan zo ongelooflijk bevrijdend zijn. Laten we die hier voortzetten, dus aan jou de vraag!

Welke van bovengenoemde verklaringen raakt jou het meest en resoneert met je?

Ik geloof heilig in het principe van “eerst geven”, en om deze intentie kracht bij te zetten, geef ik iedereen die antwoord geeft in de comments op bovenstaande vraag een VIP ticket voor mijn Masterclass “Maak van jouw HB Shit een HB Shine”:

Voelt je hoogbegaafdheid als een last, een constante zoektocht naar begrepen worden? Leer hoe je dit kan ombuigen en jezelf te omarmen in deze online training! You are Magic, Own that Shit

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

Warme groet,

Riejanneke

2 Replies to “7 Verklaringen waarom Hoogbegaafden de ultieme teachers voor controlefreak spelen zijn.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *