7x Waarom het woord “Hoogbegaafd” ons laat sidderen…en gesprekken lam legt. (+VIP Ticket Step Up Masterclass t.w.v. 197,-)

Vaak krijg ik alleen met pijn en moeite het er uit….”ik ben vermoedelijk hoogbegaafd”, of “mijn kinderen zijn vermoedelijk hoogbegaafd”. 

Je ziet het, vaak gebruik ik dan het woord ‘vermoedelijk’…direct een soort twijfel en onzekerheid die ik erin breng. Zelfs terwijl ik het hier neer typ en niemand het nog lees, en ik heel eerlijk naar mezelf toe ben, voel ik een negatieve zware belading. Iets wat mijn normaal aanwezige sterke vanzelfsprekendheid en vastberadenheid laat wankelen en verzwakken. 

Ondertussen kan ik precies aanwijzen waar dit vandaan komt. Alle eerdere ervaringen, vaak negatief, en zeer vaak is het terug te herleiden naar ‘het onbegrepen worden’, bepalen alles.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Nu weet ik al lang dat ik hierin niet de enige ben, en hoor ik dit vaak in mijn vele gesprekken met HB’ers, professionals of mijn directe omgeving. Echter is de gelaagdheid hoe dit je raakt en wat dit doet enorm, en werd dat nog eens bevestigd in mijn nieuwe training op het moment dat de deelnemers zichzelf voorstelden mét de opdracht je uit te spreken over je eigen hoogbegaafdheid. 

En dan raak je mij! Diep en hard! Want elke keer als we gaan kronkelen over dit onderwerp, over het woord, erom heen draaien of met ‘verzonnen andere termen’ komen, bevestigt dat mij dat je zo vaak niet erkent bent dat je gestopt bent met jezelf te erkennen. Dat je afgewezen, afgestoten, afgekraakt, niet gezien, niet gehoord, niet begrepen en vooral heel hard geraakt bent in je diepst van je wezen. Want je bent het. Hoogbegaafd. Er is geen andere variant van jou. 

En laat ik nou een heerlijke extreme rechtvaardigheidsgevoel hebben, en een dosis “TE” in mij zitten, die weigert dit te accepteren en die te koppig is om de nuance erin te willen zoeken. Ik doorbreek graag die bullshit, ik wil dat we dit krampachtige en spastische eraf halen. Maar dit kan ik niet alleen, hiervoor heb ik jou nodig. Herken hoe dit voor jou is, en doorbreek deze bullshit. Kies voor jezelf, en erken jezelf. Kies voor jezelf; Laat jezelf horen, zodat je jezelf hoort en je ‘gehoord voelt’. Zie jezelf en laat je zien, zodat je gezien wordt. It’s up to you, en ik leid je daar graag naar toe. 

Dus check of je jezelf herkent in die sidderende angst voor het woord “Hoogbegaafdheid” of het “Hoogbegaafd zijn”. Dit zijn de 7 mindfucks/vooroordelen/negatieve ervaringen die het veroorzaken;

Als je zegt Hoogbegaafd te zijn, dan…

 1. Denkt men gelijk dat je slimmer bent dan de ander 
 2. Je altijd meer kan dan de ander
 3. Je jezelf boven de ander stelt = het woord doet dat al…”Hoog….begaafd”. Dus hoger dan de ander
 4. Men verwacht dan gelijk dat je ook meer en veel aankan
 5. Het is een stempel, hokjes plaatsen, wat zegt de naam nou
 6. Zonder test kan je jezelf niet zo noemen. Dan is het niet officieel.
 7. Als je het zegt wordt het niet begrepen. Je wordt direct raar aangekeken en men durft niet meer normaal in contact met je te zijn. 

Hoe leg je zelf uit wat je bent, als je het zelf niet echt weet en/of begrijpt?

(En dus benoem je het niet)

‘Don’t Believe my words….ask her’. And so I did….. Dit checkte ik in mijn community, of zij het herkenden en wat hun ervaring was.

Het eerste antwoord was zo treffend===>>>

En ook de tweede===>>>

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

En zelfs de derde….

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Community bevestigt het, maar nu jij…Hoe is dit voor jou?

Herken jij je in de bovengenoemde struggles en hoe doe jij dit?

Ik geloof heilig in het principe van “eerst geven”, en om deze intentie kracht bij te zetten, geef ik iedereen die antwoord geeft in de comments op bovenstaande vraag directe toegang tot mijn volgende masterclass “Step Up; Maak van jouw HB Shit een HB Shine” op 14-04-2021 om 20:00

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Jouw mogelijkheid To Step Up, and …

Create the Life YOU Deserve!

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

En wil je aub deze blog met jouw relaties hier op LinkedIn delen? Of tag diegene waarvoor jij denkt dat het waardevol is. Dat waardeer ik enorm en alvast enorm bedankt!

Ik hoop je gauw te ontmoeten, EN voeg me gerust toe aan jouw netwerk 🙂

Warme groet,

Riejanneke

2 Replies to “7x Waarom het woord “Hoogbegaafd” ons laat sidderen…en gesprekken lam legt. (+VIP Ticket Step Up Masterclass t.w.v. 197,-)”

 1. Hmm ja, hardop zeggen dat je hoogbegaafd bent is moeilijk. Ik probeer me vaak te verschuilen achter m’n kinderen. Onder het mom ‘de appel valt niet ver van de boom’, waarmee ik dan -zonder het te zeggen- duidelijk probeer te maken dat ik ook hoogbegaafd ben.
  Daarentegen kan het mij al jaren niets meer schelen wat mensen van mij vinden. Men vond altijd vanalles over en van mij. En als men iets negatiefs wil vinden van mij omdat ik aangeef hoogbegaafd te zijn, dan zegt dat meer over hen dan over mij!

  1. Erica..dank je wel voor je eerlijkheid! Dit is voor zovele echt de pijnpunt…Ik snap precies wat je bedoelt. Probeer voor jou te ontdekken wat je nodig hebt, en laat het je kinderen zien hoe je HB mag ZIJN.

   Check je email voor je VIP Ticket!

   Warme groet
   Riejanneke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *