Blog 58; Oops I did it Again; Figuurlijk & Letterlijk op de kop gaan én die verdraaide eenzaamheid; 2 nieuwe inzichten + 7 oude oorzaken

Kan je mijn blogs nog herinneren van de zomervakantie? Vooral diegene die gingen over balans en al die prikkelverstoringen?! Een van de oorzaken dat ik mijn vakantie niet lekker gestart was, was letterlijk een klap op mijn achterhoofd en een hele lichte hersenschudding waarmee ik de eerste week startte…. En dan heb ik toch echt iets te leren over iets met rust nemen en ontspanning vinden. Pauze inzetten. Pas op de plaats nemen. Ik ben altijd overtuigd dat dit soort dingen gebeuren om mij iets te brengen. En waar ik dacht die boodschap te hebben begrepen en na de zomervakantie goed naar gehandeld heb, zette vorige week mijn briljante coach Aramik binnen 10 min mijn hele wereld op de kop…. Want ik zat niet in mijn geniuszone en had bullshit doelen die niks te maken hadden met mijn werkelijke purpose, passion en potential…

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

En wat denk je…na een flink potje schelden en de boel bij elkaar vloeken kon ik niks anders dan weten dat hij gelijk heeft… Ik had mijn droom opgegeven..En dat deed verdomde pijn!

Maar daar bleef het niet bij, want diezelfde sessie leerde hij mij weer hoe je zelf in de hand kan houden dat je je Eenzaam voelt. En ja, er zijn weinig gelijkgestemden om mij heen, maar laten we wel wezen; ik besluit om niet te delen… Dus sinds afgelopen vrijdag ben ik van start gegaan met elke dag iets te gaan delen op mijn socials en ook zo alvast te werken aan het vormgeven van mijn werkelijke Purpose en Potential. Mijn werkelijke zone of genius..

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

But the story continues…Afgelopen zaterdag kom ik letterlijk op mijn kop terecht! Omver geworpen door het paard van mijn dochter op de manege. Diezelfde middag lig ik met hechtingen en een hersenschudding afgezonderd en alleen in een kamertje me weer eenzaam te voelen. Het leek me te overkomen en op dat moment te bepalen dat ik weer “alleen” was en niet verder kon met delen.

En op dat moment heb ik besloten dat juist dat mij niet tegen zou houden. En nu deel ik dus gewoon alles wat ik aan inzichten en lessen haal uit zo een week en vooral zo een klap als afgelopen zaterdag. En ik kan je garanderen, dat zijn er nogal wat! Één daarvan is dus al die verdraaide Eenzaamheid, die ik zowel direct na de val heb gevoeld, als op dit moment omdat ik weinig prikkels kan hebben. Maar juist door overal te blijven delen, ben ik absoluut niet meer alleen. En dat wil ik jou nu ook meegeven! Ja mogelijk ben je echt meer eenzaam door je hoogbegaafdheid; maar JIJ besluit of je eenzaam blijft. En omdat ik voel dat dit thema zo belangrijk voor mij is geweest afgelopen week, en ik nu echt niet het hoofd heb die een perfecte blog wil schrijven (maar ik wel besloten heb NIET te stoppen), deel ik mijn oude blog met jou over Innerlijke Vereenzaming. En heel binnenkort ga ik je alle inzichten geven die een klap op je kop jouw kan geven!

Blog #25: 7 Meest genoemde oorzaken van Innerlijke Vereenzaming bij Hoogbegaafdheid

“Innerlijke vereenzaming”

Weken geleden gaf iemand mij dit als antwoord terug als grootste pijn/frustratie, en vorige week heb ik deze pijn zelf weer mogen ondergaan. Die persoon die het aan mij teruggaf, ervoer dit vanwege de aansluiting die ze miste met haar medemens, cognitief als emotioneel, waardoor ze naar binnen raakte en stopte met delen of zoeken naar aansluiting. 

Afgelopen weken deed ik hetzelfde. Vroeger heb ik in meerdere fases van mijn leven meegemaakt dat ik afgewezen werd op “hoe” ik ben. Vaak kwam het woordje “Te” langs als een reden. Ik heb het vertrouwen in mijn medemens verloren. Hierdoor heb ik mezelf aangeleerd om mij terug te trekken als ik uit balans raak. Ik vereenzaam, terwijl er een intense behoefte in me zit van “erbij willen horen en gezien worden”. 

Een prachtige groep buddy’s waarbij ik mezelf helemaal mag zijn, leert mij weer het vertrouwen terug te krijgen. Voorzichtig leer ik te delen, uit de eenzaamheid te stappen, en wordt ik ongelooflijk warm opgevangen. Alles mag er zijn, en deze warme oordeel-loze liefde van mijn buddy’s en ikzelf wordt eind deze week met valentijn gebundeld in een geweldige actie.

Omdat ik echt vind dat niemand hoort te vereenzamen, we veel meer mogen verbinden met een ieder, deel ik de 7 meest genoemde oorzaken waardoor innerlijke vereenzaming bij een Hoogbegaafde Volwassenen ontstaat:

1. Overprikkeling; Als hoogbegaafde zijn al je zintuigen sterker ontwikkeld. Je systeem raakt letterlijk overbelast als je te vaak en veel in situaties bevind die je (over)prikkelen. Om dit lichamelijk en geestelijk aan te kunnen trek je je vaker terug en ben je überhaupt niet altijd van de partij

2. Vertrouwen kwijt in medemens; Ik noemde hem al hierboven; je bent afgeremd/tegengewerkt/afgewezen of zelfs als bedreigend gezien. Uit zelfbescherming stop je met delen en verbind je je dus niet meer met de ander.

3. Geen aansluiting hebben; omdat je je zo vaak niet begrepen voelt of letterlijk niet begrepen wordt. Ook al wil je, en probeer je het mogelijk zelfs nog elke keer, je voelt je niet verbonden doordat je geen aansluiting hebt met de ander.

4. HSP/Hooggevoelig; is altijd samen met HB. Emotioneel kan je niet levelen. Je beleeft dingen intenser en voelt je vaak de dramaqueen (is mogelijk ook gezegd). Men snapt je op emotioneel vlak niet.

5. Je bent “TE”; Dit kan staan voor Te dominant, Te direct, Te gevoelig, Te aanwezig, Te snel, Te eigenwijs, Te koppig, Te snel, Te vaag. Er is altijd wel een “Te” te vinden volgens de ander die jou beschrijft. Hierdoor zal je voelen en denken dat je er niet bij hoort, wat dus eenzaamheid met zich meebrengt.

6. Stil worden.. ;In de community kwam deze meerdere malen langs laatste tijd; de puf niet meer voelen of motivatie om proberen gezien en gehoord te worden en letterlijk stil worden en per dag gaan leven. Wat eenzaam! Het raakte mijn hart…en tegelijkertijd weet ik zo goed waar ze het over hebben! Niet meer vooruit durven te kijken…

7. Niet erkend worden; “Men wilt het niet erkennen, of we mogen er nog steeds niet over praten, of het is een hype”. Ik hoor verschrikkelijk veel negatieve ladingen wanneer ik het heb over hoogbegaafdheid. Mensen die het zelfs niet durven te noemen, puur om niet te veel aandacht eraan te geven. Ook hier raakt men stil en heeft geleerd liever geen aandacht op zichzelf te vestigen en alleen te noemen ‘ik heb een hoger IQ’ oid. Naar mijn zoon werd zelfs ooit gezegd “hoogbegraafd” en dat het niet zou bestaan. Erken je het niet, erken je de persoon (of jezelf) niet. Het gaat over bestaansrecht…en die activeert direct je innerlijke vereenzaming. 

Alter

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Innerlijke vereenzaming ontstaat gemakkelijker als je hoogbegaafd bent. Vaak is het een gevolg van je pogingen tot “erbij willen horen en gezien willen worden”, en tegelijkertijd voelen dat je “anders” bent en niet begrepen wordt. 

Samenvattend, kan dat door deze 7 meest genoemde oorzaken ontstaan;

 1. Overprikkeling
 2. Vertrouwen kwijt in Medemens
 3. Geen Aansluiting hebben
 4. HSP/Hooggevoelig
 5. Je bent “TE”
 6. Stil worden…
 7. Niet erkend worden

Voor mij is het een absolute No Go dat dit gevoel mag ontstaan met innerlijke vereenzaming als gevolg. Iedereen verdiend het om gezien en gehoord te worden. Om deze reden heb ik mijn eigen community gestart om iedereen het podium te geven voor wat zichtbaarheid voor wie je echt bent. Om samen te zijn, niet alleen. En zoals ik me mag laten zien bij mijn buddy’s en community, geliefd ben, is er een geweldige actie ontstaan om vanuit “onvoorwaardelijk geven” hier nog meer in te betekenen. De actie heet “Make Love Happen” en zal zeer binnenkort bekend gemaakt worden. Wil jij als eerste van op de hoogte gebracht worden? Wil je meedoen met echt “geven”? Laat je dan horen, want ik ben benieuwd naar jou!

Welke van bovengenoemde vereenzaming oorzaken raakt jou het meest?

Ik geloof heilig in het principe van “eerst geven”, en om deze intentie kracht bij te zetten geef ik je toegang tot mijn community én een video cadeau die mijn community-leden hebben gehad over “aansluiting vinden” voor een ieder die antwoord geeft op bovenstaande vraag.

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

En wil je aub deze blog met jouw relaties hier op LinkedIn delen? Of tag diegene waarvoor jij denkt dat het waardevol is. Dat waardeer ik enorm en alvast enorm bedankt!

Ik hoop je gauw te ontmoeten, EN voeg me gerust toe aan jouw netwerk 🙂

Warme groet,

Riejanneke

2 Replies to “Blog 58; Oops I did it Again; Figuurlijk & Letterlijk op de kop gaan én die verdraaide eenzaamheid; 2 nieuwe inzichten + 7 oude oorzaken”

 1. Voor mij: vertrouwen in medemens kwijt omdat ik zowel in het gezin van herkomst als in de omgeving waar ik opgroeide vaak afgeremd, tegengewerkt en afgewezen werd en zelfs als bedreigend werd gezien. Ik heb dit altijd ver uit mijn bewustzijn gehouden terwijl ik in feite altijd wel wist dat er jaloezie en afgunst om mij heen was, en dat ik niet erkend werd voor wie ik was, maar dit werd door anderen geduid als dat ik overgevoelig en kinderachtig was. Hierin ben ik gegaslight, ben ik pas op latere leeftijd gaan zien en erkennen. Ik ben hierdoor eigenlijk mijn hele leven al, en nog steeds, bezig om maar niet als bedreigend gezien te worden, laat ik mijzelf niet zien, pas ik mij feilloos aan anderen aan en begraaf ik mijn snelle, intense en hoogbegaafde ik. Behalve in mijn werk, want daar kan ik het wèl kwijt.

  1. Inez dank je wel voor het delen! Wat een verhaal en wat herken ik toch veel. Ik ben er toevallig nu een week mee bezig om juist die eenzaamheid en niet erkend zijn te doorbreken door elke dag een korte video erover te delen op mijn socials. Misschien kan het je inspireren en helpen! Je bent echt niet alleen, en je mag volledig in jezelf gaan geloven en je zelf gaan omarmen. Men die jou bedreigend vind, gaan je niet helpen…laat maar gaan. Je bent wie je bent, en dat is precies goed (geweldig zelfs als je het mij vraagt!). Je bent echt goed genoeg. Mocht je mijn community nog niet kennen op FB, zoek me op! Vele mensen waarbij je je thuis zal voelen, hij heet Community HoogbeGAAFd
   Hele warme hartegroet
   Riejanneke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *