Blog #57: 7 Meest gehoorde vooroordelen waarom Hoogbegaafd zijn voelt als uit de kast komen inclusief een taboe erop. (+ 3 special gifts!)

Afgelopen week heb ik onderzocht hoe de negatieve belading is op hoogbegaafdheid. Het onbegrip wat vaak direct gevoeld en gehoord wordt door de hoogbegaafde wanneer zij probeert voorzichtig uit de kast te komen en zichzelf te gaan erkennen. Op de vraag Wat doet het woord Hoogbegaafdheid met jou? Vind jij dat het anders zou moeten heten? was dit 1 van de antwoorden;

De meesten hebben al met zoveel vooroordelen te dealen bij hun eigen kinderen, dat ze zichzelf al helemaal niet meer zo naar buiten willen brengen. Vele hoogbegaafden in mijn community en masterclasses zijn achter hun eigen HB gekomen door hun kinderen. Het was alleen nog maar een kwestie van de spiegel ophouden en de ongelooflijke herkenning gaan omarmen. Maar die erkenning…Daar komt knetterhard de taboe op hoogbegaafdheid om de hoek zetten. En niet ongegrond, want meestal hebben ze al jaren ervaring hoe er gereageerd wordt op hun kinderen;

Er is zelfs mij al meerdere keren gevraagd of ik het niet beter anders kan benoemen omdat het woord zoveel negatieve reacties uitlokt of negatieve belading met zich meebrengt. Ik ken zelfs collega’s die het anders zijn gaan benoemen om te voorkomen dat…..Tja, dat wat? Want als je het aan mij vraagt houden we het hele taboe wat erop hang hier juist mee in stand. We bevestigen dan dat het zo niet gezien en gehoord mag worden. Dat het niet klopt en als ‘normaal’ gezien mag gaan worden. Dus elke hoogbegaafde wil normaal zijn, het gevoel hebben begrepen te worden, en we beginnen met juist de stempel te zetten op het begrip hoogbegaafdheid dat het niet oké is en je het niet mag zijn en noemen. Het liefst moet je in de kast blijven en praten we er niet over….En dan is het normaal? Nee, in mijn optiek is het juist normaal dat hoogbegaafdheid er is en ook in ons leven thuishoort wanneer we het er gewoon “doodnormaal” over hebben en jij jezelf ook kan gaan zien als net zo goed en belangrijk (en nodig!) als elk ander wandelend individu op deze wereldbol. 

Er zijn meerdere vooroordelen naar voren gekomen die het taboe en het voelen als ‘uit de kast komen’ in stand houden. De 7 Meest gehoorde vooroordelen zijn;

  1. Hoogbegaafd wordt gezien als Hoogintelligent, en zo voel je je niet. Je bent geen Einstein (blog 55). Je hebt een hoog IQ, maar bent niet perse slim. 
  2. Als je hoogbegaafd betekent het dat je alles moet weten. En je heb niet zoveel geleerd of weet juist sommige dingen helemaal niet…Dus ga je het liever niet aan met de angst dat je iets niet weet.
  3. Hoogbegaafd betekent dat je zegt ‘beter’ te zijn dan de ander… Dus jij bent met een VWO Diploma beter dan iemand met een HAVO diploma? Of MBO tov HBO? Of de vuilnisman tov de notaris?? Wat een bizarre conclusie en onzin..We hebben ze allemaal nodig en elk persoon is waardevol
  4. Hoogbegaafd zijn is bedreigend en imponerend, de ander voelt zich dan minderwaardig en denkt dat je altijd beter dan de ander wilt en kan zijn. Huh..hoe dan? Heet dat niet gewoon arrogantie en denigrerend zijn naar een ander…in mijn beleving heet dat niet hoogbegaafd.
  5. Een hoogbegaafde maakt geen fouten, kan alles, dus je bent niet geloofwaardig wanneer je niet laat zien dat je alles kan. (Hoe vaak ik al gehoord heb dat men verwachtte dat ik als hoogbegaafde dan niet zoveel spel- & taalfouten zou hebben, en men mijn eigen hoogbegaafdheid en professionaliteit daarmee in twijfel trok of zelfs me daarop afwees) 
  6. Als hoogbegaafde zou niks moeilijk voor je moeten zijn. Dus als je moeilijk doet of het moeilijk hebt of zelfs voor jezelf maakt, dan ben je niet hoogbegaafd. (persoonlijk weetje; complexity is my middle name…)
  7. En de grootste; hoogbegaafdheid uit zich in cognitieve capaciteiten, wordt gemeten in IQ (nog steeds! En letterlijk). Dus bij een gemeten IQ van 129 (hoogbegaafd is IQ >130), of IQ 125 ben je NIET hoogbegaafd.

En hier wil ik heel duidelijk in zijn; BULL SHIT. 

Ja, IQ is absoluut een onderdeel, maar hoogbegaafdheid is zoveel meer! En IQ kan volledig onderhevig zijn aan de kleinste factoren, zoals een verkoudheid (Hoppa =>10 punten verschil). Het is een momentopname, en ook nog eens compleet beïnvloedbaar door ALLES. Je verleden, je huidige omstandigheden, je gezondheid, je welbevinden, je vitaliteit…etc. Een ongelooflijk zeer ervaren en kundige Hoogbegaafdheidspecialist zei het ooit spot on;

Hoogbegaafdheid is met geen mogelijkheid echt te meten wanneer je weet dat hoogbegaafdheid zoveel meer is dan alleen een IQ cijfer en op zoveel andere terreinen in onszelf aanwezig is. 

Puur het plaatje over verschil Hoogintelligent en Hoogbegaafd laat het al zien;

Het is mijn missie om dit te veranderen; 

HoogbeGAAFd doorbreekt de Taboe en maakt de werkelijke gave zichtbaar.

En dus breng ik graag deze vooroordelen naar buiten en maak ze zichtbaar. Zodat jij mogelijk jezelf hierin kan gaan herkennen en nog meer jezelf durft te gaan erkennen. Ik wil je versterken in het gaan ontdekken van jezelf en je gave, en je laten kiezen voor je eigen unieke leefstijl.

En naast herkenning voor erkenning, en de versterking die ik jou geef, kan jij die versterking ook doorgeven. Help me deze lijst aan te vullen;

Welk vooroordeel ken jij over Hoogbegaafdheid?

Ik geloof heilig in het principe van “eerst geven”, en om deze intentie kracht bij te zetten, geef ik iedereen die antwoord geeft op bovenstaande vraag in de comments:

Dé gouden tip voor je mindfucks over deze vooroordelen. Laat ik je kennis maken met mijn community waarin deze kernboodschap & -belofte doe;

Ik beloof je Herkenning & Erkenning. Ik vertaal wat het is om HB te ZIJN. Om jezelf te gaan leren begrijpen en ontdekken. Ik geef je de plek om te delen en te sparren met jouw gelijkgestemden.

En omdat ik echt jou wil vinden en helpen, geef ik je ook direct de toegang tot mijn Masterclass Briljant Begaafd in Balans op 5 oktober.

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

Warme groet,

Riejanneke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *