Blog #59: 7 Opportunities voor persoonlijke groei die een crisissituatie te bieden heeft! (+Essentiepaper cadeau!)

Natuurlijk gaat het leven niet altijd over rozen. Maar soms komt er iets op je pad wat je hele leven op zijn kop zet. 

Vorige week heb ik met je gedeeld hoe binnen 10 min. mijn eigen businesscoach Aramik dit had veroorzaakt waarin hij ook nog eens niet minder gelijk kon hebben. En dus heb ik besloten dat alles wat ik doe in mijn bedrijf rigoureus anders gaat worden dan dat het nu is, letterlijk een totaal andere koers en volledig vanuit mijn genius zone. Wat inhoudt dat alles ook nog eens 100x beter, mooier en grootser zou gaan worden. En zo ging het ook mijn energie en motivatie..100x sterker!

Ik was helemaal klaar voor de start, dus… AF!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Maar dat dacht ook het paard op mijn dochters manege op het moment dat ik hem uit zijn box haalde. Het gevolg was dat ik gestrekt op het beton ben beland met een heftige hoofdwond en hersenschudding als gevolg…

Zo’n gebeurtenis is heftig, het kan je letterlijk lam leggen en nogmaals je leven op de kop gooien. Het is zo ongelooflijk verleidelijk om dan in de modus te raken van ‘het overkomt mij, nu kan ik even niks meer’…maar het kan je ook compleet uitdagen om zelfs uit deze penibele en toch wel echte crisis de werkelijke kansen en groei te ontdekken en te halen. Je kan zoveel meer dan je denkt! En deze ga ik nu met je delen!

7 kansen voor persoonlijke groei & -ontwikkeling die een crisissituatie te bieden heeft:

 1. Je kan omver geworden worden, een harde klap krijgen, en toch weer opstaan. Start…AF! Eh nee…toch niet. Het kwam ongelooflijk op het verkeerde moment..en daarmee gelijk op het allerbeste moment. Die middag, eenmaal gehecht en thuis op bed, heb ik werkelijk gedacht “Verdorie..Dit stopt toch niet nu hier?door!!”…Niet na die magische heftige week waarin alles weer leek te stromen op een enorme golf van High Energy. En op dat moment heb ik dus werkelijk besloten ‘nee, het stopt niet’. Ik kan en ga verder. Met andere woorden; ik sta gewoon weer op. Ik kan dit.
 2. Je mag vertrouwen op het ‘zelf verzorgende vermogen’ van je lichaam en geest. Direct bij het neerkomen op het beton ging ik K.O. De klap was te groot, je lichaam schakelt zich uit, je geest maakt het bewust even niet meer mee. Mijn lichaam ging na een tiental seconden vanzelf weer zitten, ik was nog niet bij maar leek wel ‘wakker’ gemaakt te worden. Mijn lichaam zorgde voor mezelf, en mijn geest liet maar de helft door van de buitenwereld.. Ik hoefde nergens moeite voor te doen, alles ging even vanzelf. Er werd voor mezelf gezorgd door mijn eigen lichaam en geest. Hoe briljant! Vertrouw dus op dit briljante systeem wat in je zit!
 3. Je ware capaciteit manifesteert zich precies op dat moment. Op het moment dat ik zat, zag en zei mijn dochter ineens ‘mam je bloed heel erg’. Terwijl ik op dat moment nog half in het donker verkeerde (K.O.), werd ik acuut wakker en kon ik ineens voelen dat er inderdaad bloed langs mijn hoofd stroomde. Mijn hele lijf werd wakker en ik stond direct en ging volledig over tot krachtige acties met een brein die op volle toeren draaide om het overzicht te bewaren en bewaken. Terwijl ik seconden daarvoor nog K.O. was. Ik was ineens tot veel meer in staat dan ik zelf voor mogelijk had geacht.
 4. Krachtige beslissingen kunnen nemen binnen enkele seconden. Als vervolg op punt 3 wist ik binnen seconden snelle en krachtige beslissingen te nemen; telefoon aan kind geven en zeggen 112 te bellen (ik voelde dat ik nog steeds in elkaar kon zakken en verloor te veel bloed); juiste plek bepalen waar ik heen kon gaan voor de ambulance en uit de stallen weglopen; doek om bloed te stelpen; vervoer en opvang regelen voor de kinderen; mijn spullen laten ophalen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

 1. Delegeren. Waar ik eerder niet zomaar delegeer en daar echt wel over nadenk, deed ik het nu zonder enige twijfel of verspilling van tijd/energie en vooral; zonder enige emotie! Ik heb letterlijk iedereen die in mijn buurt was direct aan het werk gezet, van kind tot volwassene (afgestemd op het leeftijd vermogen uiteraard 😉 ). Ik wist precies wat ik nodig had en wat er moest gaan gebeuren. Ik besefte me later pas dat ik op dat moment echt een geboren leider was! (Check hier! Ook weer gevalletje je kan zoveel meer dan je denkt! Zie punt 3 weer even!)
 2. Het prachtige spel van Controle willen hebben-loslaten & vertrouwen-leven in het hier&nu. Ik ben een controlefreak, eerlijk is eerlijk. En wanneer je zo een harde klap maakt en zo’n wond hebt die echt stroomt voel je pas echt wat het inhoudt dat je eigenlijk niet overal controle over hebt. Dit vraagt bewust de keuze te maken om los te laten en te vertrouwen op je eigen (zelfgenezende) vermogen. Om te blijven ontspannen en rustig in het moment te blijven. In het hier en nu, en niet paniekerig te worden over het feit dat je niet overal controle over hebt. Ik voelde dat ik nog steeds kan flauwvallen en mijn lichaam richting shock ging door het snelle bloedverlies in het begin. Hier kan je niks tegen doen en vraagt om acceptatie. Een mooi proces!
 3. Het leven is NU en kan kort zijn. Tja, deze kwam wel even binnen zal ik eerlijk zeggen. Ik heb flink wat tegenslagen gekend in mijn leven, of andersoortige crisissen. Maar eentje van dien aard waarin je opeens geconfronteerd wordt met 112 bellen voor jezelf voor het eerst, liet me wel even heel erg beseffen en doorleven dat we bewust moeten blijven + zijn dat het leven echt onvoorspelbaar is. Het kan ineens korter zijn dan we denken. Dus leef echt NU, en besef wat eigenlijk echt je dromen zijn en ga daar niet op zitten wachten.. Jij bent verantwoordelijk voor het maken van een beter leven.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Bonus:

8. Verplicht ontspannen en tijd voor evalueren & reflecteren. Advies nr 1 bij een hersenschudding; activiteit afwisselen met diepe frequente ontspanning….Kreeg ik zomaar alle ruimte en mogelijkheid op een presenteerblaadje aangeboden om te leren beter en vaker te ontspannen. Laat ik daar nou eigenlijk heel slecht in zijn omdat ik te lang doorga in mijn ’high-energy’…De les is duidelijk! Anders zal je dus vanzelf een keer omver geworpen worden. Ik heb de tijd dus goed gebruikt om echt even alles te laten binnenkomen van het laatste jaar en deze voor mezelf te evalueren en erop te reflecteren. En ik kan je zeggen…na deze week sta ik er voor mijn gevoel nog beter voor met mijn dromen en plannen dan voor de val..!

Goed, ik hou echt van eerlijkheid, dus eerlijk is eerlijk, er is ook een enorme valkuil mij duidelijk geworden! Want als hoog autonoom iemand met veel capaciteiten trap je daar ook nog wel eens in…

 1. Valkuil =

Rationeel denken overstemt gevoel en werkelijke behoefte/kwetsbaarheid

Met de capaciteit om alles te beredeneren, analyseren en op te lossen kun je snel aan je gevoel voorbij gaan. Dit is uiterst handig als je even niet in elkaar mag storten, maar heeft wel als gevolg dat de verwerking van een tegenslag langer op zich laat wachten. Daarnaast wordt je gezien als een sterk en krachtig onafhankelijk persoon die op dat moment geen hulp nodig heeft of het wel red…Hierdoor kan je je enorm eenzaam voelen en raken of niet de juiste hulp krijgen die je eigelijk wel nodig hebt. Blijf mensen betrekken bij je, en durf te delen. Ook naderhand. Dit helpt om minder eenzaam te zijn, gezien en gehoord te worden, en je gevoel de ruimte te geven.

Dus onthoud deze 8 kansen en wees scherp op die ene valkuil:

 1. Je kan omver geworden worden, een harde klap krijgen, en toch weer opstaan.
 2. Je mag vertrouwen op het ‘zelf verzorgende vermogen’ van je lichaam en geest.
 3. Je ware capaciteit manifesteert zich precies op dat moment.
 4. Krachtige beslissingen kunnen nemen binnen enkele seconden.
 5. Delegeren
 6. Het prachtige spel van Controle willen hebben-loslaten & vertrouwen-leven in het hier&nu.
 7. Het leven is NU en kan kort zijn.
 8. Verplicht ontspannen en tijd voor evalueren & reflecteren.
 9. Valkuil = Rationeel denken overstemt gevoel en werkelijke behoefte/kwetsbaarheid

Zo, en nou ben ik klaar met delen en is het jouw beurt! 

“Welke kans spreekt jouw het meeste aan”?

Ik geloof heilig in het principe van “eerst geven”, en om deze intentie kracht bij te zetten geef ik voor een ieder die antwoord geeft op bovenstaande vraag toegang tot de blogspecial ” De 7 succesgewoontes van de vastgelopen mens” met daarbij horend de bijzondere “Essentiepaper”…Omdat ik echt ook heilig overtuigd ben van dat jij zoveel meer kan dan je denkt.

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

En wil je aub deze blog met jouw relaties delen? Dat waardeer ik enorm en alvast enorm bedankt!

Ik hoop je gauw te ontmoeten, EN voeg me gerust toe aan jouw netwerk op FB/Insta of LinkedIN 🙂

Warme groet,

Riejanneke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *