Blog 61: 8 Feiten over Vastlopen en 8 Feiten over Vastzitten; Het Verschil!

Het is niet het vastlopen waarin ik mijzelf herken....

Als ik ga vastlopen, dan kan ik het nog voorkomen. Dan zet ik extra hard in en zet ik juist door zodat het niet gaat gebeuren.

Wat een haarscherp antwoord! En ja, dit herken ik volledig en klopt naar mijn inziens 100%! Afgelopen week ben ik mensen gaan interviewen uit mijn doelgroep en ben ik met diegene in gesprek gegaan die op onderstaande poll “Ja” hadden gezegd:

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

En ook de mensen die hadden gestemd op “anders” lieten weten het eerder wel zo ervaren te hebben en daarin gedeeld hoe dat dan precies zat.

Mijn eerste interview was met echt een van mijn meest ideale cliënten die ik al langere tijd ken, en zij gaf dat haarscherpe antwoord waar ik deze blog direct mee opende. Haar antwoord herinnerde er mij direct weer aan waarom ik dit doe en zo belangrijk vind om te benoemen en over te hebben! Mijn doelgroep zijn mensen die zich namelijk volledig herkennen in de vraag in de poll, maar die zich absoluut niet zo naar buiten toe laten zien of willen dat iemand dat van ze ziet of denkt.

Ze worden gezien als krachtig-sterk-verantwoordelijk-onafhankelijk en hebben een groot eigenaarschap en hoge zelfreflectie. Ze weten veel, zien veel, begrijpen snel en veel, al wordt dit grote potentieel vaak niet erkend. Dit maakt het ook bijna onmogelijk voor hun om zichzelf kwetsbaar op te stellen omdat ze bloedje hekel hebben aan “zwak” lijken. Dit maakt ze ook vaak eenzaam, omdat men ze vaak als enorm onafhankelijk ziet en behandelt en het idee heeft dat ze heel sterk zijn. Het zijn juist deze mensen, de high-Potentials & -Performers, die enorm vaak vastlopen maar wat niet herkend en erkend zal worden. Zij voorkomen dit, zoals mijn Ideale Client ook hierboven benoemde, en zullen dit niet zomaar laten zien of horen. Terwijl ze de strijd hierin constant voelen en het gevecht keer op keer aangaan. Totdat het echt niet meer kan…En dan toegeven is een van de allermoeilijkste & pijnlijkste momenten in hun leven.

In alle interviews kwam dit naar voren, en ook wat voor hun werkelijk het verschil was tussen ‘vastzitten en vastlopen’. Om je te helpen het te herkennen, heb ik 8 genoemde feiten van beide verzameld voor je:

8 Feiten over Vastzitten:

 1. Voelt als het Allerdiepste Punt van het Zwartste Gat.
 2. Weten dat je ermee hebt leren om te gaan, maar de hele ‘hoe’ is weg.
 3. Jezelf kwijt geraakt zijn; Gevoel dat je niks meer voorstelt en niet weet wie je bent.
 4. Geïsoleerd zijn; Niet alleen totale eenzaamheid komt hierbij, maar ook daadwerkelijk opgesloten zitten in jezelf.
 5. Er niet meer toe doen. Je voelt je niet meer van betekenis zijn. 
 6. Uitgeput zijn; Alles is een gevecht of strijd. Niks kan meer van zelf
 7. Gebroken voelen (depressief/moedeloos). Het is ‘op’…Jij bent ‘op’.
 8. Een Hel; complete uitzichtloosheid door geen idee meer te hebben hoe het te veranderen. Het zelf niet zien.

8 Feiten over Vastlopen:

 1. Wat ik wil, lukt niet: Je weet nog wel wat je wilt, maar ervaart dat het elke keer niet lukt.
 2. Onrust voelen omdat je het niet begrijpt: Je wordt niet begrepen of jij begrijpt het niet, beiden creëren constante onrust bij je. Je bent jezelf hiervan bewust.
 3. Veel moeten van jezelf. Bijvoorbeeld= ‘Moeten doorgaan’,of ‘jezelf moeten blijven bewijzen’.
 4. Vele frustraties wat veel energie kost; Vele dingen lijken niet te kloppen en vragen aanpassing van je. Het klopt niet, je weet dit, maar het kost je enorm veel energie en je krijgt het niet gestopt.
 5. Veel tegenwerkingen ervaren; Alles lijkt je nu wel tegen te werken. Elke keer weer. Het gaat niet gewoon eens goed of normaal. Alles is ‘moeilijk’ of complex bij jou.
 6. Confrontaties uit de weg gaan en jezelf niet meer uitten; Je gaat ze steeds meer uit de weg of bent jezelf constant aan het inhouden. Je past je antwoorden aan, of raakt stiller. Jij wordt minder zichtbaar.
 7. Jezelf gaan terugtrekken, eenzaam raken; Het begint met minder reageren en uitten, de situaties minder aangaan, het eindigt met weglopen ervan en monddood raken. Je wordt stil en alleen..
 8. Aan jezelf gaan twijfelen. Te vaak meegemaakt dat je vastloopt, het weer eindigt in teleurstellingen, of dat het altijd drama bij jou lijkt maakt vanzelf dat je je zo anders gaat voelen dat je denkt dat het aan jou ligt. Zeker omdat je het vaak wel allemaal weet maar het niet veranderd krijgt. Je hebt al genoeg hulpverleners gesproken of erover gelezen en weet het allemaal al. En toch..Verandert het niet. Je hebt er niks aan.

Nou. Mogelijk wordt je niet heel vrolijk van het lijstje. In mijn optiek hoeft dit ook niet. Moet dit zelfs niet. Te vaak durven we niet te zeggen wat het wel werkelijk is, en bagatelliseren we de shit om maar niet ‘zwak’ gezien te worden of om geassocieerd te worden met ’teleurstellingen en drama’s’. Voor de meesten hun grootste angst…. Dat het toch aan jou ligt….

Er is een enorme grote overeenkomst tussen al deze mensen….Ze hebben enorm veel potentieel in zich zitten! En voor veel potentieel heb je veel lessen nodig zodat je jezelf volledig kan gaan ontdekken en claimen wie je werkelijk bent. Zonder Shit, geen Shine…

En omdat ik hou van de ‘shit doorbreken’, en alles bespreekbaar te maken en ‘out of the open’, heb ik aan jou de volgende vraag:

In welke shit van bovengenoemde feiten herken jij je?

Ik geloof heilig in het principe van “eerst geven”, en om deze intentie kracht bij te zetten geef ik een ieder die antwoord geeft op bovenstaande vraag toegang tot een speciale Q&A Groepscoaching “Doorbreek je Shit voor een Vrij en Succesvol Leven”.

Voor diegene die er aan toe zijn om hun shit onder ogen te komen en de krachtigste keus ooit te kunnen maken.

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

En wil je aub deze blog met jouw relaties? Of naar diegene waarvoor jij denkt dat het waardevol is. Dat waardeer ik enorm en alvast enorm bedankt!

Ik hoop je gauw te ontmoeten, EN voeg me gerust toe aan jouw netwerk 🙂

Warme groet,

Riejanneke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *