“Hoogbegaafden” kunnen toch alles..?! Toch?!
Of “Juist jij moet dit toch weten of kunnen?”.
Een flinke misvatting, want uiteraard kunnen wij niet alles en moeten we ook zeker moeite doen. Voor één eigenschap moeten we zelfs enorm veel moeite doen en lijkt hij gewoonweg niet aanwezig te zijn. Ik dacht dat ik een van de weinige was die hier zo’n last van had… Blijkbaar is het een gedeelde Grootste Vijand nr 1! Lees het in mijn nieuwste blog.

En..ik deel ook iets heel gaafs over mijn nieuwe besloten community voor het delen van dit soort waarde en magie onder gelijkgestemden; lees door of tag iemand die hier belang bij kan hebben!

Steeds meer en meer vinden hoogbegaafden mij door mijn blog. Ze worden gedreven door hun niet te stoppen drang om houvast te krijgen op “het anders” voelen, en te begrijpen wat er werkelijk is en speelt bij hun. En precies dat maakt mij dankbaar en nog meer gedreven om deze woorden aan je over te brengen; ik wil je begrijpen, en je begrepen laten voelen. Dat is dan ook mijn nummer 1 reden van het schrijven van een wekelijkse blog; inzichten geven die jou kunnen helpen. Die jou net even die extra herkenning en erkenning geven voor wie je bent, en mag gaan zijn!

Voor mij staat dan ook ‘oprechte aandacht’ altijd voorop. Echt kunnen en willen luisteren, en verbinding zoeken met jou.

Meestal geef jij mij dan ook magie terug, wist je dat? Een stukje magie wat ik hier nu wil delen, als dank voor jou en om de magie nog verder te verspreiden. Want dat is nummer 2 reden van mijn wekelijkse blog; Zichtbaarheid creëren op, en podium geven aan, Hoogbegaafdheid bij volwassenen.

Met een ieder die zich meldt, en wilt, zoek ik de verbinding. Ga ik de relatie aan en maak ik connectie op ons raakvlak; Hoogbegaafd ZIJN. We vervullen de behoefte van ‘samen zijn met gelijkgestemden’. En daar ontvang ik vaak de magie van jou; je deelt. Je maakt mij deelgenoot van de werkelijke struggles van hoogbegaafd zijn als volwassene. Ik voel me niet meer alleen, en ik leer elke keer meer over mezelf door wat je met mij deelt! En wat ik nou echt heel bijzonder vindt, is dat er laatste week vanuit meerdere mensen een eigenschap werd genoemd die blijkbaar voor ons allen echt vijand nummer 1 kan zijn in wat we werkelijk kunnen betekenen.

En zoals ik al zei, wil ik deze magie verspreiden, en deel ik hier deze intense eigenschap:

Nr 1. grootste vijand in eigenschap=

Jezelf op waarde schatten.

Zo werd er met me gedeeld: “maar ik ben master in het praktiseren van zelfonderschatting. Vreselijk. Dé vorm van onderwaarderen. Zo jammer, en toch fijn om te lezen dat ik niet de enige ben”.

Of deze dan: “Heb alleen last van zelfonderschatting (terwijl bijna iedereen om me heen zo veel meer in mij ziet en zegt dat ik zoveel meer kan) en bescheidenheid. Ik ben bijna nooit trots op iets wat ik doe”.

En zo heb ik er meer ontvangen. Hoe stom het ook klinkt..weet je hoe ik blij hiervan werd om het te horen?! Het is al jaren mijn struggle, en helemaal sinds ik ondernemer ben. Ik heb werkelijk waar vaak geen flauw idee van wat mijn echte waarde is. Hoe ik eigenlijk een voorbeeld kan zijn voor al die anderen, of het kunnen inzien van hoe ik mijn waarde voor hun kan vertalen. Vaak weet ik geeneens hoe ik het echt moet uitleggen, dat ik mijn waarde niet weet, het heeft voor mij namelijk niks te maken met een laag zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen. Ik zie het gewoon werkelijk niet!

Iets nieuws bedenken/uitvoeren/ervaren maak ik me enorm snel eigen, waardoor het ‘nieuwe’ ervan af is en het als ‘gewoon’ voelt en niet meer als iets bijzonders van mij. Het is voor mij dan ook zo gewoon en normaal om te leven vanuit mijn snelle wijze van denken/schakelen/voelen/leren, en ik heb zo weinig voorbeelden om mij heen van gelijkgestemden die het wel doen, dat ik dus me vaak helemaal niet bijzonder voel. Niet kan inschatten dat het voor anderen juist enorm waardevol kan zijn.

Het risico zit erin dat je elke keer naar andere mensen of voorbeelden gaat zoeken om jezelf mee te vergelijken zodat je jezelf aan de hand van de ander op waarde kan inschatten. Alleen zijn vaak die andere niet gelijkgestemd, en kan je jezelf dus niet op juiste waarde inschatten. Vaak kijk je ook nog op tegen die anderen omdat je denkt dat zij veel te bieden hebben, en valt dat uiteindelijk elke keer tegen in jouw optiek, waardoor je niet begrijpt dat zij er wel komen en jij niet. Het effect? = Of je blijft in deze vicieuze cirkel ronddraaien, en/of je raakt gefrustreerd en zeer teleurgesteld over jezelf omdat je eigenlijk zelf voelt en weet dat je meer kan dan die persoon of in die ene situatie. Gevalletje “appels met peren” vergelijken heet dit

Hier doorheen breken is moeilijk. Jezelf op waarde schatten is soms verdomd lastig wanneer je elke keer voorbeelden om je heen hebt van niet gelijk gestemden. Dit noemen we Big-Fish-Little-Pond-Effect (BFLPE)(Marsh 1987) Je zelfconcept is hoger omdat jij de enige hoogbegaafde bent tussen 50 modale mensen. Maar het effect is dat je eigenlijk niet verder komt, omdat je doorkabbelt. Je vist dan eigenlijk achter het net. Je mist dan de kans om inzicht in je eigen leren te krijgen, weten wat je sterke en nog zwakke kanten zijn, je kennis te verbinden met nieuwe inzichten, het leren studeren, communiceren met gelijkgestemden, leren van en met anderen en ervaring op doen met hindernissen, frustratie, wrijving, fouten durven maken en weerstand. Met andere woorden; je eigen waarde kunnen bepalen. Over je eigen waarde gesproken, nu jij!

Hoe bepaal jij wat je waard bent?

Ik geloof heilig in het principe van “Eerst Geven”, en om deze intentie kracht bij te zetten, heb ik een cadeau voor iedereen die een antwoord geeft op de bovenstaande vraag.

Een van mijn kernwaarden zijn ‘oprechte aandacht’ en ‘eerlijkheid aan jezelf’. En deze wil ik inzetten voor jullie in mijn nieuwe besloten community. Waarin delen van Magie voorop staat! Waar ik keer op keer waarde deel over hoe je hoogbegaafd kan zijn en leven. Jezelf keer op keer beter te leren begrijpen, en jouw ideale balans te creëren. Geef antwoord op bovenstaande vraag, en ik geef je nu gratis toegang. Zeker in de eerste maanden van 2021 ga ik daar enorm gave dingen doen die allemaal te maken hebben met mijn online coach producten die ik later in het jaar betaald ga inzetten in een nog te ontwikkelen nieuw programma. Dus als je het leuk vind, word je ook mijn proefpersoon! Ik zou het gaaf vinden als je hierin mee wilt doen.

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reacties!

En wil je aub deze blog met jouw relaties hier op LinkedIn delen? Of tag diegene waarvoor jij denkt dat het waardevol is. Dat waardeer ik enorm en alvast enorm bedankt!

Ik hoop je gauw te ontmoeten, EN voeg me gerust toe aan jouw netwerk 🙂

Warme groet,

Riejanneke

================================================================

Over mij; 

 Expert HoogBegaafd ZIJN.

Balans Specialist voor de HB’er

Coach, Trainer, Lifeteacher

Auteur Ebook “Master your Balance”=> Klik hier

Succes van ‘begrepen worden’ is jezelf ontdekken en begrijpen

Want it different? Be different!

Balans vinden met wie je bent, wat dat betekent, en recht doet aan jezelf.

You are magic, own that shit!

In 2021 wil ik dat 10.000 (vermoedelijk) hoogbegaafden zich begrepen voelen door zichzelf te herkennen en te erkennen. Ik wil meer zichtbaarheid voor hoogbegaafdheid, en meer podium voor de hoogbegaafden, doordat de hoogbegaafde zelf trouw wordt aan wie hij/zij is en zijn plek in het leven opeist en inneemt.