1 keer in de week zit ik met 2 van mijn kinderen bij een hoogbegaafdheid specialist. Al van jongs af aan hebben zij struggles in het leven en het hoogbegaafd zijn. En ondanks alle begeleiding die wij zelf als hoogbegaafde ouders kunnen bieden, is het niet voldoende om het te redden in de wereld waarmee ze buitenshuis te maken hebben.

Zij worden geholpen met zichzelf steeds meer te ontdekken en beter te begrijpen. Gehoor te kunnen geven aan wat zij nodig hebben, en hoe zij er in de toekomst mee om kunnen gaan en hiervoor de juiste keuzes te maken. Als hoogbegaafde volwassene zit ik vaak stiekem te genieten van de feest van herkenning met al die inzichten en lessen als ik daar zit. Want laten we eerlijk weten; je kind is vaak je spiegel! En ik ben dan ook van mening dat dit niet alleen bij de kinderen hoort te blijven, maar bij elke hoogbegaafde volwassene terecht mag komen. Zij leren namelijk nu op jonge leeftijd al hun eigen fundament en basis te leggen die nodig is om hun hele leven als hoogbegaafde het gelukkige en ideale leven te kunnen leiden die we allemaal wensen!

Eergisteren kwam voor mij een hele herkenbare naar voren, een die een enorme energievreter is als je dit niet voor jezelf doseert. En zo zijn er nog een paar die veel herkenning gaven bij mijn communityleden.

Ik deel deze energievreters graag met je, want ze zijn de basis van jouw balans en jij tot je recht komt!

3 Meest gehoorde energievreters voor hoogbegaafden:

  1. Je (constant) aanpassen. Het is eigenlijk het antwoord op waarom je zo’n behoefte hebt aan gelijkgestemden. Of waarom je niet past binnen een organisatie en het werken met/onder andere mensen. Een van mijn kinderen past zich enorm aan, ze duikt letterlijk onder bij de rest om gezien te worden. Ze werd niet gezien als HB’er in haar eerste schooljaren, en besloot zich aan te passen om erbij te horen. 

Dit kwam ter sprake eergisteren, en mij werd de vraag gesteld waarom ik voor mezelf ben begonnen en überhaupt alleen HB help in mijn coachings- & trainingspraktijk …Tja.. Elke functie die ik geprobeerd heb binnen een organisatie, trok me leeg. Constant moest ik me aanpassen om gezien en gehoord te worden. Om begrepen te worden. 

Jaren geleden heb ik de overstap gemaakt naar een eigen praktijk als Integrale Leefstijl – & Vitaliteitscoach en Trainer. Klaar om eigen baas te zijn en iedereen te kunnen bedienen en helpen die regie wou nemen over zijn gezondheid en eigenaar worden van je eigen leven. Niet meer onder iemand of met anderen werken. Zelf beslissen, hoge verantwoordelijkheid, eigenaarschap, eigen tempo. Na jaren zweten heb ik ook hier keuzes in moeten maken, hoe moeilijk dan ook omdat ook ik een enorme behoefte heb van erbij willen horen, echter moest ik me nog steeds constant aanpassen. Mijn tempo is niet die van de niet-hoogbegaafde. Mijn denkwijze is zo anders dat ik constant moet vertalen en vertragen…dit was voor mij als de client niet te doen meer. Het trok me meer leeg aan energie dan dat ik ervan terugkreeg, ondanks dat ik nu eigen praktijk had en niet meer in een organisatie zat. Nu werk ik alleen nog maar met (vermoedelijk) hoogbegaafden, en het werkt bevrijdend en verlichtend! En het moet, het houdt me in balans, want ik zal altijd me moeten aanpassen; school/sport/sociale verplichtingen..etc. Dit evenwicht is essentieel voor jezelf om te ontdekken!

2. Snel schakelen Het werd mijn zoon ooit zo mooi uitgelegd; een HB’er heeft ongeveer 50x meer verbindingen in de hersenen waarop informatie wordt verwerkt dat een gemiddeld persoon. De snelheid van schakelen is dus ook 50x zo sneller, en er worden vele verbanden direct gelegd die een ander niet legt. Alle informatie die we waarnemen, binnen krijgen en waar we iets mee moeten doen gaat dus met een snelheid waar je U tegen zegt. Daarnaast gaat je verwerking sneller en je doordenken ook. 

Je springt van het ene terrein dan wel onderwerp over op het andere, en weer, en nog een keer, en zo voorts. Het schakelen tussen verschillende werkzaamheden en rollen/taken gaat vaak ook zo snel. Kan heel handig zijn, maar je blijft mens, en je gaat enorm snel voorbij aan wat je eigenlijk aankan met je energie. De snelheid is zo hoog dat je nauwelijks het getackeld krijgt waardoor je niet doorhebt dat je enorm veel energie kwijtraakt en uiteindelijk helemaal overprikkeld bent. 

Dit is niet alleen in je hoofd, maar door je prikkelgevoeligheid en intensiteit vaak ook lichamelijk te voelen; migraines bijvoorbeeld, maar ook buikklachten, verkoudheid etc. Je systeem is overbelast, en dat werkt door op je lichamelijke gezondheid. Je zwakke plek in je lichaam wordt vaak zichtbaar en voelbaar. Doseren lukt hier alleen als je jezelf een ritme oplegt waarin je regelmatig “uit” mag gaan, en dit bewust inzet. Een balans hierin vinden is noodzakelijk, en jezelf eraan committeren.

3. In je hoofd Voorop gesteld; HB’ers zijn geneigd om alleen maar in het hoofd te zitten. Het denken staat letterlijk nooit stil, en de hele dag beleven we een rollercoaster aan gedachtes. Denk nog even terug aan de uitleg van de vele verbindingen en snel schakelen, en je begrijpt dat je ook constant van de tak op de hak springt in je hoofd en enorme gedachtekronkels hebt. Wil je ontdekken hoe bizar het kan? Ga maar eens proberen te zitten en nergens aan te denken, of wanneer je voelt in een ‘druk hoofd’ te zitten om op dat moment te gaan mediteren. Probeer er dan maar eens bewust van te worden van wat er allemaal gebeurt qua denken in je hoofd. 

Ikzelf ben heel gevoelig voor onderprikkeling, dus als ik ergens met focus aan moet werken, zoals deze blog, dan heb ik juist extra prikkels nodig om me gefocust te houden. Ik schrijf dit dus met oortjes met muziek in, meerdere mensen om mij heen die hun dingen doen (ik zit niet alleen op mijn werkkamer), en geluiden buiten de muziek om. Doe ik dit niet, kan ik mij niet concentreren en gaat mijn hoofd letterlijk aan de haal met het verhaal wat ik wil schrijven waardoor ik het overzicht kwijtraak en hier een enorm hak op de tak blog ga neerzetten. 

Deze manier van denken kan je kracht zijn (strategisch bv), maar we vergeten ons lijf, ons gevoel, en alle signalen die er eigenlijk gegeven worden. Signalen die aangeven hoe het met ons gaat, dingen die aandacht nodig hebben, zoals onze energiepeil. Of belevingen van bepaalde situaties. Met andere woorden; we hebben bijna nooit op tijd door hoe het lichamelijk-emotioneel met ons gesteld is totdat het te laat is. En elke keer herstellen van ‘te laat’ kost enorm veel energie. Meer dan wenselijk of nodig is. 

Wanneer we eerder onze signalen kunnen herkennen en luisteren wat we nodig hebben, blijven we beter in balans en kost het minder energie. Hoe meer je in je hoofd zit, hoe harder je hiervoor je best zal moeten doen. Het is hard werken om het te herkennen en er naar te leren luisteren. Zeker gezien je waarschijnlijk al op jonge leeftijd dit kwijt geraakt bent, en het niet meer geleerd hebt.

Je eigen unieke balans leren creëren en ontdekken? Kan je met mijn ebook===>>> Klik hier

Samengevat, zijn deze energievreters voor hoogbegaafden altijd bedreigend aanwezig:

  1. Je (constant) aanpassen
  2. Snel schakelen
  3. In je hoofd

Natuurlijk zijn er veel meer energievreters, zoals slechte voeding-weinig beweging-verstoorde slaapritme. Deze gelden voor iedereen, en je winst zit hem altijd in een goede leefstijl en vitaliteit basis voor jezelf te bouwen en in te richten. In mijn ebook heb ik een geweldige bonus zitten die jou helpt je eigen vitaliteit te checken aan de hand van je huidige balans.

Maar nu wil ik van jou horen;

Wat vreet bij jou de meeste energie?

Ik geloof heilig in het principe van “Eerst Geven”, en om deze intentie kracht bij te zetten, heb ik een cadeau voor iedereen die de blog gelezen heeft en antwoord geeft op de bovenstaande vraag.

Een van mijn kernwaarden zijn ‘oprechte aandacht’ en ‘eerlijkheid aan jezelf’. En deze wil ik inzetten voor jullie in mijn nieuwe besloten community. Waar ik keer op keer waarde deel over hoe je hoogbegaafd kan zijn en leven. Jezelf keer op keer beter te leren begrijpen, en jouw ideale en unieke balans te creëren. Hier vind je community. Zeker in de eerste maanden van 2021 ga ik daar enorm gave dingen doen die allemaal te maken hebben met mijn online coach producten die ik later in het jaar betaald ga inzetten in een nog te ontwikkelen nieuw programma. Dus als je het leuk vind, word je ook mijn proefpersoon! Ik zou het gaaf vinden als je hierin mee wilt doen.

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reacties!

En wil je aub deze blog met jouw relaties hier op LinkedIn delen? Of tag diegene waarvoor jij denkt dat het waardevol is. Dat waardeer ik enorm en alvast enorm bedankt!

Ik hoop je gauw te ontmoeten, EN voeg me gerust toe aan jouw netwerk 🙂

Warme groet,

Riejanneke

================================================================

Over mij; 

Expert HoogBegaafd ZIJN. Balans Specialist voor de HB’er

Coach, Trainer, Lifeteacher

Auteur; “Master your Balance”

Succes van ‘begrepen worden’ = jezelf ontdekken en begrijpen

Want it different? Be different!

Balans vinden met wie je bent, wat dat betekent, en recht doet aan jezelf.

You are magic, own that shit!

In 2021 wil ik dat 10.000 (vermoedelijk) hoogbegaafden zich begrepen voelen door zichzelf te herkennen en te erkennen. Ik wil meer zichtbaarheid voor hoogbegaafdheid, en meer podium voor de hoogbegaafden, doordat de hoogbegaafde zelf trouw wordt aan wie hij/zij is en zijn plek in het leven opeist en inneemt.